New Horizons

Itt az idő!

2014. december 03. - New Horizons

pluto-doorstep-option-a.jpgHamarosan egy új korszakba lép az űrkutatás, miután a New Horizons űrszonda több, mint 9 évnyi utazás után elkezdi vizsgálni a Kuiper-öv legismertebb objektumát, a valaha volt 9. bolygót, a Plutót, majd valószínűleg más, a Naprendszer peremvidékein lévő égitesteket is. Az ambíciózus küldetés során az első fázisban 5 milliárd km-t kell legyőzni, hogy eljusson a Plutóig. Ennek 95 százalékát már megtette az űrszonda, így négy nap múlva felébredhet utolsó hibernációs álmából és a tesztek után, január 15-én elkezdődik az adatgyűjtés, majd júliusra kerül a legközelebb kerül a kisbolygóhoz, amikor is végre megpillanthatjuk azt, amit eddig a legerősebb távcsövekkel sem lehetett: a Pluto nagy felbontású képét. Megismerhetjük társát, Charont, amivel együtt egy kettős rendszer alkot, látni fogjuk négy további kísérőjét, a Nixet, a Hydrát, a Kerberost és a Styxet. Lehet, hogy további holdakat is felfedezünk. A tudományos adatok begyűjtése után többet fogunk tudni a Pluto szerkezetéről, kialakulásáról, megismerjük légkörét és egyéb jellemzőit, új ismereteket szerzünk a Kuiper-övről, a Naprendszer keletkezéséről.

Ezentúl rendszeresen jelentkezem az űrszonda híreivel, valamint érdekes cikkekkel az űrszondáról, a Plutóról, a Kuiper-övről és magáról a küldetésről. Remélem, sikerül egy érdekes blogot készíteni és sokakkal együtt izgulhatok a küldetés sikeréért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://newhorizons.blog.hu/api/trackback/id/tr436953359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobemara 2014.12.04. 00:11:01

Szuper, várom a posztokat, de ugye nem pakolsz be sok angol nyelvű cikket?
Szégyen, nem szégyen, de lehetőleg magyarul szeretném olvasni a híreket :)

New Horizons 2014.12.04. 23:01:55

@Bobemara: Nem lesznek angol posztok, a magyar közönségnek szól a blog.
süti beállítások módosítása